Vekst og sameksistens mellom fiskeri og havbruk

Hvordan kan vi sikre aktivitet og bosetting i kystkommunene gjennom vekst i sjømatnæringene?

Sjømatnæringene er en bærebjelke for veldig mange kystsamfunn i Norge. I flere kommuner står fiskeri- og havbruksnæringen for mer enn 50 % av privat verdiskaping. Det er et sentralt ønske fra myndighetenes side å opprettholde og helst øke de verdiskapende aktivitetene i kystsamfunnene for å sikre bosettingen. Dette ønsket har fått økt aktualitet i tråd med den internasjonale sikkerhetspolitiske situasjonen.

For fiskeriene er økt bearbeiding av tilgjengelig råstoff et sterkt ønske. Tiltak for dette er foreslått i Bearbeidingsutvalgets rapport fra 2022. Innretningen på kvotemeldingen fra 2024 og Stortingets vedtak er en del av dette bildet.

For havbruksnæringen er vekstambisjonene tydelige. Hvis et produksjonsområde oppfyller biologiske krav, ligger det til rette for vekst i produksjonen(«Trafikklysmodellen»). Samtidig har staten satset betydelige midler på at avlsprogram for oppdrettstorsk i et ønske om å utvikle en ny havbruksart. Det er også betydelige ambisjoner om vekst innen dyrking av makroalger (tang).

Felles for alle næringsaktiviteter i havområdene er at de krever bruk av arealer. For fiskeriene gjelder dette områder for fiskeriaktivitet og beskyttelse av viktige gyte- og oppvekstområder. Havbruk krever at arealer båndlegges for aktiviteten, og vekst krever ytterligere tilgang på havarealer.

Resultater av spørreundersøkelse

Senter for hav og Arktis har nylig gjennomført en omfattende spørreundersøkelse med hovedvekt på ulike problemstillinger knyttet til sameksistens mellom de ulike havnæringene. Responsen på undersøkelsen var god, og i tillegg til de konkrete svarene på spørsmålene, fikk vi også inn mange nyttige kommentarer. Blant havbruk har 50% konflikt med fiske og fangst, herav 33% konflikt med fiske og fangst men ikke havbruk. Blant fiske og fangst har 48% konflikt med havbruk, herav 39% konflikt med havbruk men ikke fiske og fangst.

Noe av det mest tydelige som kommer frem i svarene, er at mange mener at det er utfordrende å få til god sameksistens mellom fiskeri og havbruk.

Blått Kompass 2025 – Sekvens om vekst og sameksistens

To av svarene fra spørreundersøkelsen – kunnskapsbasert tilnærming og bedre dialog mellom aktørene er sterk inspirasjonen til at det under Blått Kompass i Tromsø 4. og 5. juni i år arrangeres en sesjon om hvordan vi kan sikre at vekst i både fiskeri og havbruk kan skje i god forståelse mellom næringene og til det beste for lokalsamfunnene. Her samler vi ledende eksperter, forskere, forvaltere og næringsaktører for å diskutere hvordan vi kan balansere vekstambisjoner med behovet for sameksistens og bærekraft.

Gjennom inspirerende innlegg og en engasjerende panelsamtale vil vi utforske hvordan sjømatnæringene kan bidra til verdiskaping, aktivitet og bosetting i kystkommunene. Vi ser nærmere på konkrete eksempler, analyser og vekstambisjoner, og inviterer til en åpen dialog om hvordan vi kan bygge en fremtid der fiskeri og havbruk går hånd i hånd.

Hvorfor delta?

Denne sesjonen gir deg:

  • Innsikt i hvordan sjømatnæringene kan bidra til bærekraftig utvikling i kystsamfunn.

  • Kunnskap om konkrete tiltak for å fremme sameksistens mellom fiskeri og havbruk.

  • Muligheten til å delta i en viktig dialog om fremtidens sjømatnæringer.

Velkommen til en inspirerende og lærerik sesjon om vekst og sameksistens i sjømatnæringene! Sammen kan vi skape en bærekraftige havnæringer og en god fremtid for kystsamfunnene våre.

 

Frank Bakke-Jensen

Fiskeridirektør, Fiskeridirektoratet

Frank Bakke-Jensen er fiskeridirektør og leder Fiskeridirektoratets arbeid med å forvalte og utvikle Norges fiskeri- og havbrukspolitikk. Som fiskeridirektør har han ansvar for direktoratets strategi og oppfølging av regelverk, og han jobber tett med næringsaktører, forskningsmiljøer og forvaltningen for å sikre en bærekraftig utvikling av havets ressurser.

Sigri Stokke Nilsen

Direktør, Senter for hav og Arktis, UiT Norges arktiske universitet

Sigri Stokke Nilsen er fungerende leder ved Senter for hav og Arktis – et nasjonalt senter som arbeider for bærekraftig sameksistens og verdiskaping til havs. Hun har bakgrunn fra utenrikstjenesten og internasjonale organisasjoner, og jobber i skjæringspunktet mellom havpolitikk, samfunnsutvikling og geopolitikk. Nilsen er særlig opptatt av hvordan lavt konfliktnivå og god sameksistens mellom aktører er avgjørende for havets fremtid.

Bård Thomas Østvang

Divisjonsdirektør, Nofima

Bård Thomas Østvang er leder for Sjømatdivisjonen i Nofima, som har ansvar for forskning og innovasjon for bærekraftig matproduksjon og god forvaltning av marine ressurser. Divisjonen dekker fagområdene sjømatindustri, prosessteknologi, marin bioteknologi, næringsøkonomi og markedsforskning. Han er utdannet siviløkonom ved Norges Handelshøyskole. Bård har tidligere jobbet med sjømatbedrifter og prosjekter innen sjømat i PwC Consulting, og i sjømatselskapene Norwegian Fish Company og Ålesundfisk.

Pål Arne Bjørn

Forsker, Havforskningsinstituttet

Pål Arne Bjørn er høyskolekandidat i akvakultur og biolog med 25 års erfaring fra forskning på akvakultur og miljøeffekter. Han har særlig kompetanse på økologi og fysiologi hos lakse- og torskefisk, og på hvordan oppdrett påvirker ville bestander. Ved Havforskningsinstituttet har han ledet arbeidet med lakselus og utviklingen av Trafikklyssystemet. I dag bygger han opp det strategiske satsingsområdet «Økosystemeffekter av oppdrett» og leder satsingen til Havforskningsinstituttet - KystNord.

Rita Karlsen

CEO, Br. Karlsen AS

Rita Karlsen leder det familieeide sjømatkonsernet Br Karlsen, som er lokalisert på Senja med hovedkontor på Husøy. Konsernet driver med både rød og hvitfisk, og har i tillegg eierposter i flere kystfartøy, med totalt ca 240 medarbeidere hovedsakelig på Senja er man en betydelig aktør her. Konsernet er helintegrert fra smolt til ferdige produkter på rødfisksiden, og fra båt til ferdige produkter på hvitfisksiden. I tillegg eksporterer man varene selv, noe som gir konsernet en unik posisjon i markedet.

Foto: Knut Åserud

Daniel Jensen

Stipendiat, UiT

Daniel er doktorgradskandidat ved Norges Fiskerihøgskole og studerer hvordan politiske visjoner for en ny blå økonomi møter forvaltningens praksis. Gjennom casestudier knyttet havbruk, marine flerbruksområder, og sameksistens undersøker han hvordan den institusjonelle organiseringen enten hindrer eller muliggjør politiske næringsambisjoner til havs, og hvordan disse ambisjonene oppfattes av berørte aktører, herunder fiskere. Dette arbeidet har gitt han inngående forståelse av institusjonelle praksiser og prosesser, arealforvaltning til havs, og sameksistens mellom marine næringer.

Tom Vegar Kiil

Styreleder, Norges Kystfiskarlag

Tom Vegar Kiil er styremedlem i Norges Kystfiskarlag, en fagorganisasjon for kystfiskere med hovedkontor på Ramberg i Lofoten. Laget jobber for å ivareta den tradisjonelle kystfiskeren og en bærekraftig forvaltning av kystnære fiskeressurser.

Signe Sønvisen
Førsteamanuensis, UiT

Signe Sønvisen er forsker med ekspertise innen forvaltning og utvikling av fiskeri og havbruk. Hun jobber særlig med rekruttering og sysselsetting i næringen, og benytter både kvalitative og kvantitative metoder i sitt arbeid.

Eskild Johansen (moderator)

Forrige
Forrige

Lørdagsuniversitetet: Et skiftende hav - hva skjer når naturen møter press fra alle kanter?

Neste
Neste

Ungt lederskap for bærekraftige hav- og klimaløsninger